Goed nieuws voor bringr-chauffeurs: minder belastingen en makkelijker een centje bijverdiend

We zijn verheugd. Afgelopen zomer gaf de overheid groen licht voor een handvol maatregelen die vanaf 1 april 2017 de deeleconomie bevorderen. Maatregelen die onze bringr-chauffeurs ten goede komen. Zo betaal je voortaan niet enkel minder belastingen op de ritten die je doet voor bringr, ook je belastingsaangifte wordt  eenvoudiger.

De deel- of platformeconomie is aan een steile opmars bezig. Wat begon als kleinschalige burgerinitiatieven – denk aan repaircafé’s, gezamenlijke aankopen of autodelen – is uitgegroeid tot een succes op grotere schaal. Zo lanceerde bpost bringr, een deelplatform waarop particulieren en ondernemingen elkaar verder helpen. Als bringr-chauffeur kan je eenvoudig een centje bijverdienen door ritten te accepteren, pakjes op te halen en af te leveren in je buurt. Zo draag je bij aan een beter milieu, tevreden klanten en je eigen portomonnee.

Wist je dat de helft van de Europese burgers gebruik maakt van de deeleconomie? En daar blijft het niet bij. Met de steun van de Europese Unie om innovatieve bedrijfsmodellen te ontwikkelen wordt er nog een economische groei verwacht van 30%, tot wel 572 miljard euro omzet.

De Europese Unie moedigt de deeleconomie aan, en dus ook bringr. Als klap op de vuurpijl heeft ons land als één van de eerste in juni 2016 een wet goedgekeurd die heel wat voordelen oplevert voor particulieren die iets willen bijverdienen via erkende platformen. Bringr kan als één van de eerste Belgische deelplatformen genieten van zo’n officiële erkenning. Daardoor profiteer je als bringr-chauffeur vandaag al van de voordelen van deze nieuwe regelgeving. We zetten ze voor jou op een rijtje.

Lagere personenbelasting

Net zoals op al je inkomsten, betaal je als bringr-chauffeur belastingen op de inkomsten van je ritten. Tot voor 1 april ging er nog 33% (en in sommige gevallen zelfs 50%) van je inkomen naar de fiscus. Sinds 1 april is dat slechts 10%, dankzij de erkenning van bringr. De nieuwe regelgeving levert je dus een mooie financiële bonus op.

Geen administratieve rompslomp meer

Wie vandaag een centje wil bijverdienen in de deeleconomie moet niet beschikken over een btw-nummer en kan dus aan de slag zonder een éénmanszaak of vennootschap op te richten. Belangrijk is ook dat je belastingen automatisch worden afgehouden van je inkomen en doorgestort worden aan de fiscus. Je inkomsten via bringr zullen vooringevuld staan op je belastingsbrief.

Wist je dat ons land een voortrekker is met de nieuwe regelgeving over de deeleconomie? Binnen de maand nadat de Europese Commissie (in juni 2016) de lidstaten had opgeroepen om ondernemers extra groeikansen te geven, had België zijn wetsontwerp al klaar. Ons land is één van de eerste landen die werk maken van interessantere financiële voorwaarden voor particulieren die diensten willen leveren via platformen zoals bringr.

Hoeveel mag je verdienen?

Als particuliere bringr-chauffeur mag je op jaarbasis over alle platformen heen tot 5.100 euro bijverdienen. Een mooie aanvulling op je inkomen of een ideale manier om eens te proeven van het ondernemerschap. Ben je professioneel chauffeur en wil je af en toe een ritje doen voor bringr, dan verandert er voor jou niets. Je wordt nog steeds belast via oplopende schijven, afhankelijk van het totale bedrag van je inkomsten.

Praktisch

Om in orde te zijn hoef je enkel in de app aan te geven of je ritten wil doen als particulier of als professioneel chauffeur. Daarna kan je aan de slag!

Kortom

De nieuwe wetgeving klinkt ons als muziek in de oren en levert particuliere bringr-chauffeurs heel wat voordelen op:

  • Een vermindering van de belastingen naar 10%.
  • De belastingen worden automatisch van je inkomsten afgehouden en vooringevuld op je belastingsbrief.
  • Je mag aan dit voordelig belastingtarief tot 5.100 euro bruto bijverdienen als particulier.

Meer informatie over de deeleconomie?

Alle details met betrekking tot je rechten en plichten vind je terug op de website van de Federale Overheidsdienst financiën.

Ook zin om een centje bij te verdienen? Kom meer te weten over hoe je aan de slag kan gaan als bringr-chauffeur.

word chauffeur

Interesse?

Laat je telefoonnummer of e-mailadres achter en iemand van bringr team neemt contact met je op.

Benieuwd naar bringr? Ga van start en verzend vandaag nog je eerste pakje.

  • Download in de App store
  • Ontdek het op Google Play
  • Verkrijgbaar op desktop